BURNOUT, TASAPAINO, RAJAT JA LÄPIMURROT

Näitä myös itsekin läpikäynyt ja edelleen käyn.. Tiedostamatta ja/tai vähättelemällä väsymystään elämään, palautuminen on hidasta ja vaatii paljon tuota haastavaa rajojen asettamista. Minulla alkoi oma kuormalava täyttyä vuodesta  2011-2012, jonka jälkeen onkin ollut rankkaa heräilyä ja havahtumista maailmaan sekä siihen omaan jaksamiseen ja oman polun löytämiseen. Sillä tiellähän tässä edelleen ollaan, mutta nyt paljon vahvempana ja elämään (ja Universumiin) luottavaisempana. 

Ilman niitä hemmetin kolhuja ja tönäisyjä ei kasva ja vahvistu.. -Katri-

*

http://luxonia.com/viestit/44-dana-mrkich/10350-772023-burnout-tasapaino-rajat-ja-laepimurrot

Kirjoittanut Dana Mrkich (www.danamrkich.com)
7.7.2023
Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine

Burnoutia, tasapainoa, rajoja, läpimurtoja. Puhut melkein kenen kanssa tahansa, niin hän kokee yhtä tai useampaa näistä neljästä teemasta. Minä mukaan lukien!

Burnout on liikaa käytetty sana, mutta mielenkiintoista kyllä, sitä käyttää liian vähän se lisääntyvä määrä ihmisiä, jotka kokevat sitä. Se liitettään usein liikarasitukseen ja korkeapaineisiin ympäristöihin ja työn/elämän tasapainon puuttumiseen, mutta se voi tulla mistä tahansa jatkuvasta tilanteesta, joka aiheuttaa liiallista tai pitkittynyttä stressiä, johtuu se sitten surusta (rakkaan ihmisen menettäminen tai monet muut kuolemantapaukset ja menetykset tai merkittävä muutos eri elämänalueilla), terveyteen liittyvistä ongelmista, suhteiden haasteista tai katkeamisesta, talousasioista, oikeudellisista asioista, vanhempana olemisesta tai vanhemmista perheenjäsenistä huolehtimisesta.

Burnout voi toisaalta tehdä täysin heikoksi, mikä johtaa fyysiseen, mentaaliseen ja/tai tunneuupumukseen. Toisaalta ne persoonallisuuspiirteet jotka ovat altteimpia burnoutille (a-tyypit: haluavat aina olla kontrollissa ja asioiden päällä; roolit jotka vaativat huolehtimaan ihmisistä: parantaja/huoltaja/opettaja/kansanterveysammatit, johtajat/tiiminvetäjät; ja huoltajat: ensisijainen vanhempi tai jostain perheenjäsenestä tai lähimmäisestä huolehtiminen), ovat samoja piirteitä, jotka luultavasti torjuvat uupumuksen ja painavat eteenpäin.

Reach Outin mukaan burnoutin oireita ovat mm.:

* tuntee uupumusta ja kyvyttömyyttä suorittaa perustehtäviä
* kadottaa motivaation elämän monilla alueilla, esim. työ, harrastukset tai suhteet
* tuntee kyvyttömyyttä fokusoitua tai keskittyä tehtäviin
* tuntee tyhjyyttä tai ei tunne mitään
* menettää intohimonsa ja draivinsa
* ärsyyntyy helposti pienistä ongelmista
* kokee ristiriitaa suhteissa työtovereihin, ystäviin ja perheeseen
* etääntyy tunnetasolla ystävistä ja perheestä.

”Periaatteessa, silloin kun sinulla on burnout, voi tuntua siltä, kuin elämä olisi imetty pois sinusta.”

Analogioiden ihailijana, itse huomasin sanovani sellaisia asioita kuin: ”Aivoni tuntuvat kuin tietokoneelta, johon ei sovi enää mitään ja joka sulkeutuu, jos yksikin asia lisätään siihen.” Olen ollut tässä ennenkin, enkä uskonut joutuvani tähän uudestaan, kun olin vuosia sitten muuttanut tapojani saadakseni työni/elämäni tasapainoon. Mutta tällä kertaa burnoutini ei johtunut liikarasituksesta tai itsehoitoajan puutteesta – tein kaikkia ”oikeita” asioita. Se johtui jostain täysin kontrollini ulkopuolisesta: liian monia kuolemia perheessä kuluneena vuotena, plus muita siihen liittyviä asioita. Kuin tsunamiaalto olisi huuhtonut ylitsemme uudestaan ja uudestaan.

Voidakseni navigoida tieni tästä läpi, tunne/mentaalipostilaatikkoni käski minua raivaamaan tilaa heti paikalla. Kun vähitellen painoin delete-nappulaa sitoumukselle toisensa jälkeen, raivaten tunne/mentaalitilaa sinne, mihin pystyin (sori, Kuukausiviestit ja Turvapaikat olivat osa tuota prosessia ja niiden täytyi lähteä), tunsin mieleni, sydämeni ja sieluni rauhoittuvan ja alkavan ”venyttää/kurkottaa”, saatuaan paljon kaivattua tilaa.

Vaikkei ole mitään yhdenkoon lääkettä burnoutiin, voimme laittaa paljon hyödyllisiä yleisvinkkejä kahden ison sateenkaaren alle – tasapaino ja rajat. Tasapaino ei aina näytä siltä, miltä sen on kerrottu näyttävän tai miltä luulet sen pitävän näyttää. Pääasiassa kyse on sen löytämisestä, miten sallit enemmän, mitä oikeasti tarvitset, ja/tai päästät irti asioista, joita voi tehdä enää tai ainakaan tällä hetkellä.

Tasapaino vaatii rajoja: oppia sanomaan, ei, ei vielä tai ei tänään; tietää, mistä asioista ei voi neuvotella, kun tullaan fyysisen, mentaali- ja tunneterveytesi priorisointiin; ja kommunikoida tunteesi ja tarpeesi oikealle ihmiselle tai oikeille ihmisille.

Kaikesta tästä tulee läpimurtoja. Arvostan niitä syväsukellusmatkoja, joita käymme läpi elämässä, koska tiedän, että niiden jälkeen on aina jokin uudestisyntymä: uusi päivitetty itse, uutta viisautta, uusia oivalluksia. Ja tehdessäni mitä teen, aina uutta intohimoa uusiin tapoihin auttaa ja tukea muita käymään läpi samanlaisia matkoja.

Tällä hetkellä olen luomismaaperävaiheessa, uusien asioiden tuottamisen partaalla, sallien ideoiden itää.

Jos tämä aihe on resonoinut kanssasi, tiedä, ettet ole yksin. Kun maailma käy läpi kollektiivista transformaatiotaan, meitä kaikkia työnnetään yksilöinä astumaan henkilökohtaisen transformaatiomme seuraavalle tasolle. Ja kääntäen. Kun transformoidumme, transformoimme maailmaa.

Paljon rakkautta,

Dana

———–

Viestiä saa vapaasti välittää eteenpäin – kokonaisuutena ja alkuperä mainittuna, mikä on monien viestintuojien edellytys vapaalle jakelulle.

Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa. SINÄ olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien ”suodatintesi” läpi ja luota AINA ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja – suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *